Blackisard Community

  • Augmenta la mida de la font
  • Mida de la font per defecte
  • Disminueix la mida de la font
Home Blog de Vies Ferrades
Blog de Vies Ferrades

En aquesta secció trobareu tot tipus d'articles relacionats amb el món de les Vies FerradesGraus de dificultat en vies ferrades

Correu electrònic Imprimeix PDF

És un fet bastant habitual, que la gent suposi la via ferrada com una activitat de muntanya fàcilGrados ferratas i apta per a tothom... i per tant, s'aventurin, sense més, a una via, que després "els va gran", ja sigui perquè la seva preparació física no és l'adequada, o perquè no porten el material adequat o perquè simplement hi ha passos pels que no tenen la suficient experiència com per executar-los sense por.

 

En aquest article hem volgut fer-vos un resum de les principals característiques que van lligades als diferents graus de dificultat existents a les vies ferrades, amb la finalitat que pugueu escollir les que millor s'adaptin a la vostra preparació tant física com tècnica.

Esperem que així gaudiu d'aquesta bella activitat sense córrer cap risc ni passar moments dolents o incòmodes.


 

ESCALA I GRAUS DE DIFICULTAT

L'escala generalment utilitzada a Espanya per a definir els graus de dificultat a les vies ferrades, és l'escala Hüsler, que les gradua en cinc nivells de dificultat, i que va de la A (poc difícil) a la E (extremadament difícil)

A continuació us presentem una breu descripció de cadascun dels nivells:

Grau A (poc difícil)

Es tracta d'una via fàcil en tot el seu recorregut, que transcorre per terreny generalment rocós, horitzontal o poc inclinat.

Les vies tipus A, generalment es troben molt ben equipades, amb cable, grapes, cadenes i en determinats trams podem trobar petites escales de curt recorregut.

No és necessària una preparació física molt elevada, només certa seguretat al caminar en zones vertiginoses.

És un tipus de via ideal per a la iniciació a la via ferrada.

 

Grau B (lleugerament difícil)

Es tracta d'una via en general fàcil però amb alguns petits punts de dificultat, generalment  sobre terreny rocós amb pendent i pot presentar alguns passos exposats o semi-exposats.

Les vies tipus B també es troben molt ben equipades, amb cables, clavetes pel peu, grapes, cadenes... Las escales poden ser llargues. En certs llocs es possible ascendir sense utilitzar material de seguretat, però amb escalada de dificultat III (UIAA).

Es recomana portar l'equip bàsic per ferrades en aquest tipus de vies.

Es requereix una preparació física una mica més alta que per les vies de grau A, sobretot en el que fa referència a força i resistència de braços i cames.

Es un tipus de via de iniciació avançada, per gent que ja ha fet prèviament algunes ferrates i li ha agradat aquesta activitat.

 

Grau C (difícil)

Es tracta d'una via difícil en la major part del seu recorregut. El terreny sol ser amb pendent o molta pendent i amb una gran quantitat de passos exposats o semi-exposats.

Les vies tipus C es troben generalment equipades, amb cables, clavetes pels peus, grapes, cadenes... Las escales llargues són freqüents i algunes d'elles poden ser inclús "extra-plomades" (amb inclinacions que sobrepassen la verticalitat).

En determinats punts els punts d'ancoratge i de subjecció poden trobar-se allunyats uns dels altres, existint únicament un cable per assegurar-se en determinats passos. En indrets determinats es possible ascendir sense utilitzar material de seguretat, però amb escalada de dificultat IV (UIAA).

Es recomana portar l'equip bàsic per vies ferrades en aquest tipus de vies, juntament amb alguna baga que ens permeti descansar de tant en tant.

Es requereix una preparació física bona amb força i resistència de braços i cames.

Es un tipus de via per usuaris amb experiència en vies ferrades.

 

Grau D (molt difícil)

Es tracta d'una via àrdua i amb trams molt difícils en la major part del seu recorregut. El terreny es majoritàriament vertical inclús amb trams extra-plomats. La major part del recorregut son passos exposats.

L'equipament en aquest tipus de vies sol ser pobre. La major part de passos exposats o verticals, únicament disposa d'un cable on assegurar-se.

En determinats punts els ancoratges i subjeccions poden trobar-se allunyats uns dels altres, existint únicament un cable per assegurar-se en alguns dels passos. En  alguns llocs poden existir trams d'escalada sense assegurament de dificultat IV (UIAA).

L'equip bàsic de ferrades en aquest tipus de vies es indispensable, s'ha d'anar sempre ben encordat independentment del nivell que es tingui. S'aconsella també portar alguna baga que ens permeti descansar de tant en tant.

Es requereix una preparació física bona, com en C, només que amb més força (pels extra-ploms) i gran resistència de braços i cames ja que hi ha trams de llarga duració.

Es un tipus de via per usuaris experimentats en vies ferrades. Aquest  tipus de via no es apta per principiants.

 

Grau E (extremadament difícil)

Es tracta de vies on es necessària molta força física i una gran resistència. El terreny és vertical i extra-plomat. La major part del recorregut son passos exposats, amb recolzaments petits.

L'equipament en aquest tipus de vies sol ser pobre, cables amb clavetes pel peu amb freqüència  bastant separades entre elles. La major part de passos exposats o verticals,  únicament disposen d'un cable on assegurar-se.

Generalment s'ha de combinar també amb trams d'escalada, i es fa necessari portar corda.

L'equip de ferrades en aquest tipus de vies es obligatori, s'ha d'anar sempre ben encordat independentment del nivell que es tingui. S'aconsella també portar alguna baga que ens permeti descansar de tant en tant.

Es requereix una preparació física molt bona amb força (pels extra-ploms) i gran resistència de braços i cames.

Es un tipus de via per usuaris experimentats en vies ferrades. Necessaris coneixements d'escalada. Aquest tipus de via no es apta per principiants.

 

Doncs aquí ho teniu, confio que us sigui d'utilitat...

Espero els vostres comentaris

 

Darrera actualització de dijous, 22 de setembre de 2011 23:01
 

Com escollir casc per via ferrata

Correu electrònic Imprimeix PDF

Casc Pro-lite de FadersRecentment hem rebut una consulta a la botiga, d'un client que ens solicitava informació sobre com escollir un casc per via ferrata tinguent en compte que s'iniciaba en aquesta activitat.

En aquest article intentarem aclarir una mica el tema, per tal que la informació pugui ser usada per tothom. Qualsevol dubte que pugui quedar, us convidem a que feu la pregunta oportuna fent ús de l'apartat de comentaris.

Darrera actualització de dijous, 1 de setembre de 2011 13:58
 Xarxes Socials

Comparteix aquest artícle

Amics

Bàner
Bàner

Newsflash

Ja teniu disponible a la nostra botiga online la nova gama de productes EDELRID.

Són productes d'alta qualitat amb un diseny impecable...Veniu a descubrir-los !!

Veure productes